Скептично

Posted: June 9, 2011 in български, наблюдения
Tags: , ,

Да си имаш работа с клиентела от многознайковци е привилегия, често граничеща с проклятие. Някои от хората, отбили се да купят най-вкусния шоколад или най-ароматното кафе на света, преминават като сноп светлина през вратата и изпълват с още повече настроение и без това пъстрото пространство. Те отиват някъде, но не личи да бързат. Имат търпение, любознателни са, бърборят доста и поздравяват както на влизане, така и на излизане. Понякога не купуват нищо, защото имат конкретни предпочитания – а всеки открехнат отлично разбира, че поддържането на асортимента не е от силните страни на един Феъртрейд бизнес – и  само се информират кога да наминат пак за по-голям пазарен успех.

Други имат кристално ясен план за действие при посещението си. Провокират екипа с въпроси, на които е трудно да се отговори правилно, без да прозвучи една мънкащо-извинителна нотка в гласа. Интересното е какво търси тук човек, който нямал бил “чак толкова голямо доверие”, че да вярва в справедливите отчисления за дребните производители на кафе от Третия свят. Прекият повод е неотдавнашното увеличение на цените – апропо, в световен мащаб. При това дава над 8 евра за половин килограм на зърна. Или пък вежливата разтревожена жена, тръгнала си с 5 шоколада въпреки огромните подозрения за експлоатация на детски труд и въпроса “Къде е истината?”. Въпрос, който всъщност и аз споделям, но това не ме отказва, отчайва или прави скептик. Струва ми се сбъркано да пренасям върху всички марки недоверието, възникнало поради скандални разкрития за определен производител.

Скептиците понякога ми приличат на една по-зряла и по-изтънчена разновидност на хейтъри. Не твърдя, че от тях няма полза – напротив, ултра-критичното дълбаене и ровене са път към усъвършенстване. Важни факти излизат наяве тъкмо благодарение на това, че те неуморно търсят нещо гнило във всичко.

Въпреки това, целта е скептикът-хейтър да не бъде оставен да има последната дума. Само че при езиково ниво В1+ битката не изглежда съвсем равностойна.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s